[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023

By malaysiajao team

Salam semua pembaca yang dikasihi! Mahu tahu Tempat Menarik di Tanjung Piai? Jom kita semak ulasannya berikut ini.

Jom kita teroka keindahan alam Malaysia yang tak terhingga kat tempat menarik tanjung piai.

Pada kali ini, kita akan melawat sebuah tempat yang pastinya akan mengambil nafas kita pergi.

Selamat datang ke Tanjung Piai, destinasi menarik yang terletak di negeri Johor.

Mari kita melihat apa yang membuat tempat ini begitu memikat hati!


[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Sri Tanjung Leisure Farm

1. Tempat Menarik di Tanjung Piai Sri Tanjung Leisure Farm

AlamatKampung Parit Baharu, 82100 Pekan Nanas, Tanjung Piai, Johor, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 8.00 PG-6.00 PTG
Nombor Telefon+60127013755
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Sri Tanjung Leisure Farm ialah tempat yang best untuk sekeluarga yang suka dengan alam semulajadi dan kegiatan pertanian.

Tempat Menarik di Tanjung Piai ni ada banyak aktiviti menarik, macam pemanduan peternakan dan memetik buah-buahan.

Korang boleh tengok dan belajar bagaimana pokok-pokok tumbuh dan haiwan ternakan dijaga dengan baik.

Pasti anak-anak akan suka melihat haiwan-haiwan comel macam kambing dan arnab yang ada di sini.

Jadi, jomlah bawa keluarga ke Sri Tanjung Leisure Farm dan nikmati suasana luar bandar yang santai!

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Sri Tanjung Leisure Farm” :

😃 Pros
1. Keindahan Alam
Sri Tanjung Leisure Farm terletak di tepi pantai, dan menawarkan pemandangan yang memukau. Anda dapat menikmati keindahan laut, pantai berpasir putih, dan angin laut yang menyegarkan.

2. Aktiviti Rekreasi
Tempat Menarik di Tanjung Piai ini menyediakan pelbagai aktiviti rekreasi yang menyeronokkan untuk semua peringkat umur. Anda boleh memancing, berjalan-jalan di taman rusa, berbasikal, atau menunggang kuda. Aktiviti-aktiviti ini dapat memberikan pengalaman yang menyegarkan dan menghibur.

3. Peternakan Hijau
Sri Tanjung Leisure Farm mempunyai peternakan yang hijau dan mesra alam. Anda boleh melihat pelbagai jenis haiwan ternakan dan mengalami hidup di ladang. Ini memberikan kesempatan untuk mempelajari tentang kehidupan kampung dan kegiatan pertanian.

4. Kegemaran Makanan
Tempat ini juga mempunyai restoran yang menyajikan makanan laut segar dan hidangan tempatan yang lazat. Anda boleh mencuba hidangan tradisional seperti ikan bakar, udang masak lemak cili padi, dan sotong goreng tepung. Menikmati hidangan sedap sambil menikmati pemandangan laut adalah pengalaman yang menyeronokkan.

🤔 Cons
1. Kepadatan Pengunjung
Kadang-kadang, terutama pada hujung minggu atau musim percutian, tempat ini boleh menjadi sangat sesak dengan pengunjung. Kepadatan pengunjung boleh menyebabkan suasana yang kurang tenang dan mempengaruhi pengalaman anda.

2. Cuaca Panas
Tanjung Piai terletak di kawasan beriklim panas tropika. Jadi, cuaca panas dan lembap boleh menjadi satu keburukan. Anda perlu bersedia dengan cuaca panas yang boleh membuat anda tidak selesa ketika berjalan-jalan atau melakukan aktiviti luar.

3. Jarak dari Pusat Bandar
Jika anda tinggal jauh dari Tanjung Piai, tempat ini mungkin berjarak jauh dari pusat bandar. Perjalanan panjang mungkin diperlukan untuk sampai ke sini, dan ini mungkin memerlukan banyak masa dan tenaga.

4. Fasiliti Terhad
Fasiliti yang disediakan di Sri Tanjung Leisure Farm mungkin terhad. Contohnya, bilik mandi dan tempat perkelahan mungkin terhad atau tidak mencukupi untuk pengunjung yang ramai. Anda mungkin perlu bersedia untuk berkongsi fasiliti dengan pengunjung lain.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
DewasaRM12
Kanak-kanakRM8
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Muzium Bugis

2. Muzium Bugis Tanjung Piai

AlamatMuzium Bugis, Kampung Rambah, 82000 Rambah, Tanjung Piai, Johor, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 9 AM–6 PM
Nombor Telefon+60197414152
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Korang penah dengar tentang suku Bugis tak?

Nah, Muzium Bugis adalah tempat yang sesuai untuk belajar tentang sejarah dan budaya suku Bugis yang menarik.

Di sini, korang boleh tengok koleksi artifak-artifak tradisional yang berkaitan dengan suku Bugis dan juga pameran mengenai kehidupan mereka.

Pemandu-pemandu yang berpengetahuan luas akan berkongsi cerita menarik tentang tradisi dan adat-istiadat mereka.

Kalau korang suka belajar tentang kisah-kisah unik, jomlah melawat Muzium Bugis dan kongsi pengalaman seronok dengan kawan-kawan!

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Muzium Bugis” :

😃 Pros
1. Meningkatkan kesedaran budaya
Muzium Bugis di Tanjung Piai merupakan tempat yang baik untuk mempelajari dan meningkatkan kesedaran terhadap budaya Bugis. Anda akan dapat memahami lebih lanjut mengenai sejarah, tradisi, dan adat istiadat masyarakat Bugis.

2. Pendidikan dan pembelajaran
Tempat Menarik di Tanjung Piai ini memberikan peluang pendidikan dan pembelajaran kepada pengunjung, terutamanya pelajar dan ahli masyarakat yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang kehidupan Bugis di Tanjung Piai. Anda dapat melihat artefak, gambar, dan bahan pameran yang menggambarkan warisan dan budaya Bugis.

3. Merapatkan hubungan antara komuniti
Muzium Bugis juga berperanan dalam merapatkan hubungan antara komuniti Bugis dan masyarakat tempatan. Ia memberikan peluang untuk saling berinteraksi dan berkomunikasi dengan ahli komuniti Bugis, yang pada gilirannya dapat mengukuhkan perpaduan sosial dalam masyarakat setempat.

4. Meningkatkan ekonomi tempatan
Dengan wujudnya muzium ini, ia dapat memberikan manfaat ekonomi kepada masyarakat tempatan. Peningkatan pelancongan ke Tanjung Piai untuk melawat muzium ini boleh memberikan peluang perniagaan kepada penduduk setempat seperti perkhidmatan pelancongan, perbelanjaan, dan makanan dan minuman.

🤔 Cons
1. Kurangnya pelancong
Muzium Bugis mungkin tidak menerima jumlah pelawat yang banyak seperti muzium lain di destinasi pelancongan yang lebih terkenal. Ini mungkin disebabkan oleh kurangnya kesedaran atau promosi yang mencukupi mengenai muzium ini, yang boleh menyebabkan kekurangan pendapatan dan sokongan untuk muzium.

2. Kurangnya kemudahan
Muzium Bugis mungkin tidak dilengkapi dengan kemudahan yang mencukupi seperti tempat letak kereta, tandas awam, atau kawasan rehat. Ini mungkin menjadi kekurangan untuk pengunjung yang mencari keselesaan dan kemudahan semasa melawat muzium.

3. Had pameran yang terhad
Muzium ini mungkin mempunyai had pameran yang terhad dalam koleksi dan eksibisi yang ditampilkan. Pengunjung mungkin merasa terhad dengan bilangan artefak dan maklumat yang tersedia, yang boleh mengehadkan pengalaman mereka.

4. Kurangnya program interaktif
Muzium Bugis mungkin tidak menawarkan program interaktif atau aktiviti yang menarik untuk pengunjung, terutamanya bagi golongan muda atau keluarga. Ini boleh menyebabkan kurangnya daya tarikan dan ketidakpuasan dalam kalangan pengunjung yang mencari pengalaman yang lebih interaktif dan menyeronokkan.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
DewasaRM5
Kanak-kanakRM3
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Muzium Nanas

3. Muzium Nanas Tanjung Piai

AlamatJalan Pontian, Pekan Nanas, Johor, 81500, Pekan Nenas, Tanjung Piai, Johor, 81500, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 9.00 PG-5.00 PTG
Nombor Telefon+6076868750
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Jomlah tengok buah nanas dari dekat di Muzium Nanas!

Tempat Menarik di Tanjung Piai ni memang terkenal dengan nanas dan di sini korang boleh belajar segala-galanya tentang buah ni.

Ada pameran menarik yang tunjukkan perkembangan nanas dari biji ke buah yang manis. Korang juga boleh cuba makan nanas segar yang sedap-sedap di sini.

Tak rugi pun kalau korang ambil gambar bersama buah nanas besar-besar kat luar muzium ni. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk melawat Muzium Nanas dan jadi pakar nanas!

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Muzium Nanas” :

😃 Pros
1. Menarik dan Unik
Muzium Nanas ini merupakan muzium yang pertama di Malaysia yang memfokuskan kepada tanaman nanas. Ia menawarkan pengalaman yang menarik dan unik kepada pengunjung yang ingin mengetahui lebih lanjut mengenai tanaman nanas dan sejarahnya di Malaysia.

2. Pendidikan
Tempat Menarik di Tanjung Piai ini menyediakan maklumat yang mendalam tentang proses penanaman, perkembangan, dan kegunaan nanas. Ia memberikan peluang kepada pengunjung untuk mempelajari aspek-aspek penting mengenai tanaman ini, seperti kepentingannya dalam industri pertanian dan perdagangan.

3. Aktiviti Interaktif
Pengunjung dapat melibatkan diri dalam aktiviti interaktif seperti memetik nanas, mencuba makanan berbahan nanas, dan mempelajari teknik pemprosesan nanas. Ini menjadikan pengalaman di muzium ini lebih menyeronokkan dan membolehkan pengunjung untuk terlibat secara langsung.

4. Keindahan Landskap
Selain daripada muzium itu sendiri, kawasan sekitar muzium ini menawarkan pemandangan yang indah. Pengunjung boleh menikmati kecantikan landskap yang menenangkan dan pemandangan laut yang menakjubkan semasa melawat muzium.

🤔 Cons
1. Lokasi Terpencil
Muzium Nanas terletak di Tanjung Piai yang agak jauh dari bandar atau kawasan pemukiman utama. Ini mungkin membuatnya sukar diakses bagi sesetengah pengunjung yang tidak mempunyai kenderaan sendiri.

2. Had Masa Melawat
Muzium ini mempunyai waktu operasi yang terhad, jadi pengunjung perlu mengatur masa lawatan mereka mengikut jadual muzium. Ini mungkin membataskan fleksibiliti pengunjung dalam merancang lawatan mereka.

3. Terhad pada Topik Tertentu
Muzium Nanas hanya memfokuskan kepada tanaman nanas, jadi bagi sesetengah pengunjung yang tidak tertarik dengan topik ini, muzium ini mungkin tidak memberikan kepuasan yang sepenuhnya.

4. Kurangnya Fasiliti Makanan
Di sekitar muzium ini, terdapat kurang pilihan untuk mendapatkan makanan dan minuman. Pengunjung perlu membawa makanan mereka sendiri atau perlu bersedia untuk perjalanan yang lebih jauh untuk mencari makanan.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
DewasaRM5
Kanak-kanakRM2
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Taman Negara Tanjung Piai Johor

4. Taman Negara Tanjung Piai Johor

AlamatTaman Negara Johor Tanjung Piai Mukim, 82030 Kukup, Johor, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 9 AM–4:30 PM
Nombor Telefon+60137440956
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Kalau korang nak rasa pengalaman alam semula jadi yang memukau, Taman Negara Tanjung Piai adalah tempat yang korang perlu lawati.

Tempat Menarik di Tanjung Piai ni adalah rumah kepada pelbagai jenis flora dan fauna yang unik.

Dalam perjalanan korang di taman ni, korang akan jumpa jambatan kayu cantik yang membawa korang ke hujung tanjung.

Dari situ, korang boleh tengok pemandangan pantai yang indah dan angin laut yang menyejukkan.

Tempat ni juga popular untuk aktiviti memancing dan berjalan-jalan di hutan.

Jadi, kalau korang suka dengan keindahan alam, jomlah datang ke Taman Negara tanjung piai penghujung benua asia!

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Taman Negara Tanjung Piai Johor” :

😃 Pros
1. Keindahan Pemandangan
Satu kebaikan besar Tanjung Piai adalah pemandangannya yang menakjubkan. Anda dapat menikmati pemandangan pantai yang luas dan mengagumkan, dengan air laut yang jernih dan deburan ombak yang menenangkan. Terdapat juga habitat semulajadi seperti hutan bakau yang mempesona, memberikan peluang yang baik untuk melihat flora dan fauna yang unik.

2. Kepelbagaian Hayati
Tanjung Piai dikenali sebagai Taman Negara Johor, yang menggambarkan kekayaan alam semulajadi yang besar. Tempat ini adalah rumah kepada berbagai spesies tumbuhan dan haiwan, termasuklah burung-burung air, biawak, monyet, dan rama-rama. Anda boleh melihat dan menghargai keindahan kepelbagaian hayati ini dengan melakukan aktiviti seperti jalan-jalan di hutan, mengamati burung, atau melakukan penerokaan laut.

3. Rekreasi Luar
Bagi pencinta alam dan aktiviti luar, Tanjung Piai menawarkan pelbagai kemungkinan. Anda boleh menjelajahi trek-trek yang telah ditetapkan untuk berjalan kaki atau berbasikal, merentas laut dengan bot kecil, atau mengambil bahagian dalam aktiviti air seperti memancing atau meluncur. Semua ini memberi peluang yang baik untuk bersenam, menjaga kesihatan, dan merasai keindahan alam semulajadi.

4. Warisan Sejarah dan Budaya
Tanjung Piai juga mempunyai warisan sejarah dan budaya yang penting. Tempat ini dianggap sebagai titik paling selatan daratan Asia dalam benua Asia. Ia mempunyai maklumat dan plak yang menjelaskan sejarah dan kepentingan kawasan ini. Anda boleh mempelajari lebih lanjut tentang sejarah maritim, perdagangan, dan kehidupan nelayan tempatan

🤔 Cons
1. Kesan Pembangunan
Pembangunan dan pertambahan bilangan pelawat boleh memberi kesan kepada ekosistem semula jadi Tanjung Piai. Perkembangan fizikal dan perubahan dalam gaya hidup boleh menyebabkan kehilangan habitat semula jadi dan mengganggu keseimbangan alam semulajadi. Oleh itu, penting untuk menjaga dan memelihara kawasan ini dengan bijak.

2. Kemerosotan Kualiti Air
Seperti kebanyakan kawasan pesisir, Tanjung Piai juga menghadapi cabaran dalam menjaga kualiti airnya. Aktiviti manusia seperti pembuangan sisa dan pencemaran air boleh menyebabkan keburukan kualiti air di kawasan ini. Ia dapat memberi kesan kepada hidupan marin dan ekosistem laut.

3. Kekangan Fasiliti dan Infrastruktur
Walaupun terdapat pelbagai aktiviti rekreasi yang ditawarkan di Tanjung Piai, terdapat kekurangan fasiliti dan infrastruktur yang memadai. Bilangan kemudahan seperti tandas, tempat perhentian, dan kafe terhad, yang mungkin menyukarkan pengunjung dalam menikmati pengalaman mereka.

4. Cuaca dan Perubahan Iklim
Kepada sesetengah orang, cuaca panas dan lembap di kawasan Tanjung Piai mungkin menjadi keburukan. Selain itu, perubahan iklim global juga boleh memberi kesan kepada ekosistem dan flora-fauna tempatan. Adalah penting untuk menyedari kesan perubahan iklim dan mengambil langkah-langkah untuk melindungi kawasan ini daripada kesan yang lebih buruk.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
DewasaRM5
Kanak-kanakRM3
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Kopi Tenggek Tanjung Piai

5. Kopi Tenggek Tanjung Piai

AlamatNO 161, Kampung Serkat Laut, 82300 Kukup, Tanjung Piai, Johor, Malaysia
Waktu OperasiRabu-Isnin = 8:30 AM–4:30 PM
Selasa = Tutup
Nombor Telefon+6076969712
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Kopi Tenggek Tanjung Piai adalah destinasi menarik di Tanjung Piai yang memikat para pengunjung dengan pemandangan pantai yang indah dan suasana santai.

Tempat Menarik di Tanjung Piai ini merupakan kedai kopi yang terletak berhampiran dengan kawasan Taman Negara Tanjung Piai.

Anda boleh menikmati secangkir kopi yang hangat sambil menikmati pemandangan laut yang menenangkan.

Warna cerah dan hiasan alam semulajadi tempat ini memberikan perasaan yang santai dan selesa.

Menu kopi mereka juga sangat pelbagai, dari kopi tradisional hingga ke variasi modern yang menarik.

Tempat ini merupakan pilihan yang sempurna untuk bersantai dan berhibur sambil menikmati keindahan alam Tanjung Piai.

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Kopi Tenggek Tanjung Piai” :

😃 Pros
1. Kopi Berkualiti Tinggi
Kopi Tenggek Tanjung Piai terkenal dengan biji kopi berkualiti tinggi. Rasanya yang unik dan aroma yang menggoda membuatkan ramai penggemar kopi jatuh cinta dengan kopi ini. Bagi pencinta kopi, tempat ini adalah surga untuk menikmati secawan kopi yang mantap!

2. Pengalaman Budaya Tempatan
Menikmati kopi di Kopi Tenggek Tanjung Piai bukan hanya tentang minuman, tapi juga pengalaman budaya tempatan. Anda boleh melihat dan terlibat dengan proses penyediaan kopi secara tradisional. Ia memberikan peluang untuk belajar tentang tradisi kopi tempatan dan memberi rasa keunikan yang tidak dapat dipungkiri.

3. Suasana yang Santai
Tempat ini menawarkan suasana yang santai dan tenang. Anda boleh duduk berjam-jam sambil menikmati kopi dan menghabiskan masa dengan rakan-rakan atau keluarga. Suasana yang selesa dan mesra pelanggan pastinya akan memberi pengalaman yang menyenangkan.

4. Keindahan Lokasi
Kopi Tenggek Tanjung Piai terletak di kawasan yang indah dengan pemandangan alam semulajadi. Anda boleh menikmati kopi sambil menikmati keindahan pantai atau pemandangan laut yang menenangkan. Ia adalah tempat yang sempurna untuk bersantai dan melepaskan tekanan hidup.

🤔 Cons
1. Tempat yang Jauh
Jika anda tinggal jauh dari Tanjung Piai, mungkin agak sukar untuk mencapai tempat ini. Anda perlu merancang perjalanan anda dengan baik dan mengambil kira masa perjalanan yang panjang.

2. Terhad kepada Penggemar Kopi
Bagi mereka yang tidak minat kopi atau tidak mempunyai pengalaman dalam menikmati jenis kopi yang berbeza, kunjungan ke Kopi Tenggek Tanjung Piai mungkin tidak memberikan pengalaman yang sama. Tempat ini lebih sesuai untuk peminat tegar kopi.

3. Ketersediaan Tempat Duduk
Kadang-kadang, terdapat masalah kekurangan tempat duduk, terutama ketika tempat itu penuh sesak dengan pengunjung. Mungkin anda perlu bersedia untuk menunggu atau datang pada waktu yang kurang sibuk jika anda ingin mendapatkan tempat duduk yang selesa.

4. Harga yang Mahal
Harga kopi di Kopi Tenggek Tanjung Piai mungkin sedikit tinggi berbanding kedai kopi biasa. Ini mungkin disebabkan oleh kualiti biji kopi yang lebih baik dan juga pengalaman yang unik. Anda perlu mempertimbangkan bajet anda sebelum melawat tempat ini.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
SemuaPercuma
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Tanjung Piai Resort Pontian Johor

6. Tanjung Piai Resort Pontian Johor

AlamatTanjung Piai Resort, 82030 Kukup, Johor, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 24 Jam
Nombor Telefon+6076960011
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Tanjung Piai Resort ni, tempat yang best kalau korang nak berehat dan melepaskan penat. Resort ni terletak kat Pontian, Johor, dekat dengan Tanjung Piai.

Dekat tanjung piai resort ni, korang boleh nikmati suasana pantai tanjung piai yang cantik dengan pasir putih dan air laut yang biru jernih.

Resort ni punya bilik-bilik yang selesa dan ada kolam renang yang seronok untuk berendam.

Makanan kat sini pun sedap, korang boleh cuba makanan laut yang segar!

Memang tempat yang relax dan menyegarkan!

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Tanjung Piai Resort Pontian Johor” :

😃 Pros
1. Pemandangan Resort yang Menawan
Resort ini menawarkan pemandangan yang menarik, terutama jika ia terletak berhampiran pantai atau sungai. Anda boleh menikmati pemandangan yang cantik dan merasai ketenangan suasana alam semula jadi.

2. Kemudahan dan Perkhidmatan
Biasanya, resort ini menyediakan kemudahan seperti kolam renang, restoran, bilik yang selesa, dan perkhidmatan yang mesra. Anda boleh menikmati masa yang santai dan berbagai aktiviti rekreasi yang disediakan oleh resort.

3. Peluang untuk Aktiviti Luar
Di Tanjung Piai Resort, anda boleh mencuba pelbagai aktiviti luar seperti memancing, berbasikal, atau berjalan-jalan di sekitar kawasan tersebut. Ia adalah peluang yang baik untuk menghabiskan masa dengan keluarga dan rakan-rakan.

4. Kedekatan dengan Tarikan Utama
Resort ini mungkin terletak berdekatan dengan tarikan utama di Tanjung Piai seperti Taman Negara Tanjung Piai. Ia memudahkan anda untuk melawat tempat menarik tersebut dengan lebih mudah.

🤔 Cons
1. Kos yang Mungkin Mahal
Menginap di resort biasanya memerlukan bajet yang lebih tinggi berbanding dengan penginapan lain. Ia mungkin menjadi keburukan jika anda mempunyai bajet yang terhad.

2. Kepesatan atau Kesesakan
Bergantung pada musim dan keadaan, resort ini mungkin menjadi sesak dengan pengunjung. Ini mungkin mengurangkan keseronokan dan ketenangan anda jika anda mencari kehidupan yang lebih tenang.

3. Kekurangan Privasi
Resort ini mungkin mempunyai bilik yang berhampiran dengan bilik-bilik lain atau ruang awam. Ini boleh mengurangkan tahap privasi anda jika anda mencari penginapan yang lebih peribadi dan tenang.

4. Terhadnya Pilihan Makanan
Resort ini mungkin mempunyai restoran yang terhad atau makanan yang hanya ditawarkan di resort sahaja. Ini mungkin membatasi pilihan makanan yang anda miliki dan memerlukan anda untuk mencari alternatif di luar resort.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
DewasaBergantung kepada pakej penginapan. Sila hubungi pihak Tanjung Piai Resort untuk maklumat lanjut.
Kanak-kanakBergantung kepada pakej penginapan. Sila hubungi pihak Tanjung Piai Resort untuk maklumat lanjut.
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Jeti The Southern Most Tip

7. Jeti & The Southern Most Tip Tanjung Piai

AlamatTanjung Piai, 82300 Kukup, Johor, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 9 AM–4:30 PM
Nombor Telefon+6076969712
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Kalau korang datang ke Tanjung Piai, korang wajib pergi ke jeti dan tempat paling selatan tu.

Tempat Menarik di Tanjung Piai ni macam pintu gerbang untuk masuk ke tempat paling selatan Malaysia.

Boleh naik bot atau perahu kecil dari jeti tu untuk menjejakkan kaki korang di tepi laut.

Kalau korang berjalan sikit lagi, korang akan sampai ke tempat paling selatan tu, yang nama dia The Southern Most Tip.

Tempat ni menarik sebab korang boleh tengok pemandangan laut yang luas dan cantik.

Jangan lupa ambil gambar kenangan kat sini!

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Jeti & The Southern Most Tip” :

😃 Pros
1. Pemandangan yang Menakjubkan
Anda akan terpesona dengan pemandangan yang menakjubkan di Jeti & The Southern Most Tip. Anda boleh melihat laut yang luas dan memandang ke arah ujung benua Asia. Ia adalah tempat yang indah untuk menikmati matahari terbenam yang menakjubkan.

2. Atmosfera yang Damai
Tempat ini menawarkan suasana yang damai dan tenang, jauh dari kesibukan bandar. Anda boleh merasa ketenangan dan mendapatkan ketenangan jiwa di sini. Ia adalah tempat yang sesuai untuk melepaskan tekanan dan mencari ketenangan.

3. Keunikan Geografi
Menjadi ujung benua Asia, Jeti & The Southern Most Tip mempunyai keunikan geografi yang menarik. Anda boleh mendapatkan pengalaman unik untuk berdiri di titik paling selatan benua Asia dan merasai keistimewaan itu.

4. Peluang untuk Fotografi yang Hebat
Tempat ini adalah tempat yang popular untuk penggemar fotografi. Anda boleh mengambil gambar-gambar indah dengan latar belakang pemandangan laut, jeti, dan titik paling selatan benua Asia. Ia adalah tempat yang ideal untuk mengambil gambar kenangan yang menarik.

🤔 Cons
1. Kepadatan Pengunjung
Tempat ini mungkin menjadi sesak dengan pengunjung terutama pada musim percutian atau hujung minggu. Anda mungkin perlu berhadapan dengan kerumunan orang dan sukar untuk mendapatkan ruang peribadi yang tenang.

2. Kurangnya Kemudahan
Terdapat kekurangan kemudahan di Jeti & The Southern Most Tip. Anda mungkin sukar untuk mendapatkan kedai makanan atau tandas awam di sekitar tempat ini. Oleh itu, penting untuk membawa bekal makanan dan minuman sendiri serta menetapkan anggaran masa yang mencukupi.

3. Cuaca yang Panas
Tanjung Piai terletak di kawasan tropika, jadi suhu boleh menjadi panas dan lembap terutama pada waktu siang. Anda perlu memakai pakaian selesa dan menjaga diri dengan cukup minuman supaya tidak mengalami dehidrasi.

4. Jarak dari Bandar Raya
Jeti & The Southern Most Tip terletak agak jauh dari bandar raya Johor Bahru atau Singapura. Ini mungkin menjadi masalah jika anda tidak mempunyai kenderaan sendiri. Anda mungkin perlu merancang perjalanan dengan baik dan mengambil kira masa perjalanan yang diperlukan.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
SemuaPercuma
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Masjid Jamek Perpat Timbul

8. Masjid Jamek Perpat Timbul Tanjung Piai

AlamatMasjid Jamik Perpat Timbul, Perpat Timbul, Kukup, Tanjung Piai, Johor, 82300 Pontian, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 24 Jam
Nombor Telefon
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Masjid Jamek Perpat Timbul di Tanjung Piai ni memang menarik gila! Bentuknya macam rumah panggung, seronoklah solat sambil duduk atas tu.

Boleh ambil gambar cantik dengan pemandangan Sungai Tanjung Piai yang mengalir deras.

Ada bazar kecil dan makanan sedap-sedap, jangan lupa cuba ikan bakar dan keropok lekor. Aktiviti sukan air pun best, boleh sewa bot atau kayak.

Ada surau untuk solat dan kawasan terbuka untuk bersantai. Memang tempat yang tenang dan menyeronokkan untuk lawatan.

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Masjid Jamek Perpat Timbul” :

😃 Pros
1. Keindahan Seni Bina
Masjid Jamek Perpat Timbul mempunyai seni bina yang indah dan unik. Anda dapat mengagumi seni bina tradisional Melayu dengan hiasan yang menarik. Ia adalah tempat yang baik untuk mempelajari seni bina tradisional Melayu.

2. Keunikan Sejarah
Tempat Menarik di Tanjung Piai ini mempunyai sejarah yang kaya dan merupakan salah satu peninggalan bersejarah di kawasan tersebut. Anda boleh mempelajari cerita-cerita menarik tentang masjid ini dan bagaimana ia berkaitan dengan komuniti tempatan.

3. Ketenangan dan Kedamaian
Masjid Jamek Perpat Timbul adalah tempat yang tenang dan damai untuk beribadah atau merenung. Anda boleh menghabiskan masa di sini untuk menenangkan minda dan mencari ketenangan dalam suasana yang nyaman.

4. Keunikan Budaya
Tempat ini mempunyai keunikan budaya Melayu yang tersendiri. Anda boleh belajar tentang kebudayaan tempatan dan tradisi-tradisi Melayu yang masih dipegang teguh oleh masyarakat setempat.

🤔 Cons
1. Kemudahan yang Terhad
Tempat ini mungkin tidak mempunyai kemudahan yang lengkap seperti tandas awam, tempat makan, atau tempat peranginan. Anda perlu membuat persediaan dengan membawa bekalan dan kelengkapan peribadi sendiri ketika mengunjungi tempat ini.

2. Aksesibiliti Terhad
Jika anda tidak memiliki kenderaan sendiri, akses ke Masjid Jamek Perpat Timbul mungkin agak sukar. Terdapat kemungkinan terhadap perkhidmatan pengangkutan awam atau perlu mengambil kemudahan pemandu supaya dapat sampai ke tempat ini.

3. Waktu Lawatan yang Terhad
Kadang-kala, masjid ini mungkin ditutup untuk umum atau mempunyai waktu lawatan yang terhad. Anda perlu membuat semakan terlebih dahulu tentang waktu operasi sebelum mengunjungi tempat ini agar tidak kecewa.

4. Kurangnya Panduan yang Jelas
Kadang-kala, terdapat kekurangan panduan yang jelas atau papan tanda untuk membantu pengunjung memahami sejarah dan nilai-nilai tempat ini. Anda mungkin perlu mencari maklumat lanjut sebelum lawatan atau mendapatkan bantuan daripada penduduk tempatan.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
DewasaRM10
Kanak-kanakRM5
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Kiopi

9. Kiöpi Tanjung Piai

AlamatHomestay Hajah Aminah, No. 47, Kampung Serkat Barat, 82300 Tanjung Piai, Johor, Malaysia
Waktu OperasiRabu & Isnin = 4–7 PM
Jumat-Ahad = 5–10 PM
Selasa & Kamis = Tutup
Nombor Telefon
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Coffee Shop Kiöpi di Tanjung Piai adalah tempat yang sangat menarik untuk menghabiskan waktu santai bersama keluarga atau teman-teman.

Tempat Menarik di Tanjung Piai ini terletak di pinggir pantai dengan pemandangan yang indah, jadi anda boleh menikmati secangkir kopi yang segar sambil menikmati angin laut yang menenangkan.

Mereka juga menyajikan hidangan ringan seperti roti bakar dan kek yang enak, sesuai untuk merasa lapar setelah berjalan-jalan di sekitar tempat tersebut.

Suasananya sangat nyaman dan bersahaja, dengan hiasan dinding yang unik dan meja-meja kayu yang rustic.

Stafnya juga sangat mesra dan peramah, membuat anda merasa seperti di rumah sendiri.

Pastikan anda mencoba kopi spesial mereka, seperti kopi latte atau cappuccino, untuk pengalaman yang benar-benar memuaskan di Coffee Shop Kiöpi.

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Kiöpi” :

😃 Pros
1. Atmosfera Yang Menyenangkan
Coffee shop Kiöpi menawarkan atmosfera yang santai dan nyaman. Anda boleh duduk, bersantai, dan menikmati secawan kopi sambil bersembang dengan rakan-rakan atau membaca buku kegemaran anda. Ia adalah tempat yang sesuai untuk melepaskan tekanan dan mencari ketenangan.

2. Menu Kopi yang Pelbagai
Kiöpi menyajikan pelbagai jenis kopi dari seluruh dunia. Anda boleh menikmati kopi dengan rasa yang unik dan eksklusif, seperti kopi Vietnam, kopi Indonesia, atau kopi khas tempatan. Ini adalah peluang yang baik untuk merasai keanekaragaman cita rasa kopi.

3. Hidangan Makanan yang Menarik
Selain kopi, Kiöpi juga menyajikan hidangan makanan yang lazat. Anda boleh menikmati hidangan sarapan seperti roti bakar dengan telur, nasi lemak, atau makan tengah hari seperti pasta dan burger. Ia adalah tempat yang sesuai untuk menikmati hidangan yang memuaskan sambil menyeruput kopi.

4. Perkhidmatan yang Mesra Pelanggan
Kakitangan di Kiöpi diketahui keramahannya dan perkhidmatan yang baik. Mereka memberikan layanan yang peramah dan membantu menjadikan pengalaman pelanggan lebih menyenangkan. Anda akan merasa diterima dengan baik dan dirawat seolah-olah anda adalah tetamu yang istimewa.

🤔 Cons
1. Kesesakan Tempat Duduk
Kadang-kala, Kiöpi boleh menjadi sesak dengan pelanggan yang ramai, terutamanya pada waktu-waktu sibuk. Ini mungkin membuat sukar untuk mendapatkan tempat duduk yang selesa atau perlu menunggu selama beberapa masa.

2. Harga yang Lebih Mahal
Sesetengah orang mungkin menganggap harga di Kiöpi agak mahal berbanding dengan coffee shop lain. Anda perlu mempertimbangkan bajet anda sebelum melawat tempat ini, terutama jika anda ingin menikmati hidangan makanan tambahan selain kopi.

3. Kawasan Letak Kereta yang Terhad
Kiöpi mungkin menghadapi masalah kurangnya tempat letak kereta di sekitar kawasan. Jadi, anda mungkin perlu mencari tempat letak kereta yang lebih jauh dan berjalan kaki ke coffee shop.

4. Waktu Operasi yang Terhad
Kiöpi mungkin mempunyai waktu operasi yang terhad, terutamanya pada hari-hari tertentu. Oleh itu, anda perlu memeriksa jadual mereka sebelum melawat untuk mengelakkan kekecewaan.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
DewasaRM5
Kanak-kanakRM3
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 Boardwalk Tanjung Piai

10. Boardwalk Tanjung Piai

AlamatTanjung Piai, 82300 Kukup, Johor, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 7.00 PG-6.00 PTG
Nombor Telefon
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

Boardwalk Tanjung Piai ni, tempat menarik gila!

Korang boleh jalan-jalan atas kayu-kayu, terasa macam berjalan di atas air yang dekat dengan taman negara johor tanjung piai.

Dia membawa korang mengelilingi kawasan tanjung yang cantik gila ni.

Sambil berjalan, korang boleh nikmati pemandangan laut yang luas melebar depan mata.

Kalau bertuah, mungkin boleh nampak ikan-ikan atau burung laut yang terbang bebas. Pastikan bawak kamera sebab ada banyak tempat yang cantik untuk ambil gambar.

Jangan lupa bawa topi atau payung sebab cuaca boleh jadi panas atau hujan tiba-tiba.

Kalau korang suka alam semulajadi, Boardwalk Tanjung Piai memang tempat wajib korang kunjungi!

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “Boardwalk Tanjung Piai” :

😃 Pros
1. Keindahan Alam
Tempat Menarik di Tanjung Piai menawarkan pemandangan alam yang menakjubkan. Kamu dapat melihat pemandangan laut yang luas dan indah, dengan perpaduan warna langit dan air yang memukau. Keindahan alam ini memberikan ketenangan dan ketentraman bagi pengunjung.

2. Jelajah Alam Semulajadi
Di Tanjung Piai, terdapat hutan bakau yang luas dan merupakan salah satu ekosistem yang unik di Malaysia. Kamu boleh menjelajahi hutan bakau dengan menggunakan jalan kayu di Boardwalk Tanjung Piai. Pengalaman ini memberikan peluang kepada pengunjung untuk mengetahui lebih lanjut tentang flora dan fauna tempatan.

3. Pusat Pendidikan
Tempat Menarik di Tanjung Piai juga berfungsi sebagai pusat pendidikan. Di sini, kamu boleh belajar tentang ekologi, kepelbagaian hayati, dan kepentingan alam sekitar. Terdapat maklumat yang disediakan secara terperinci untuk membantu pengunjung memahami keunikan kawasan ini.

4. Destinasi Pelancongan Keluarga
Tanjung Piai adalah destinasi yang sesuai untuk aktiviti bersama keluarga. Kamu boleh membawa keluarga untuk berjalan-jalan di sepanjang Boardwalk Tanjung Piai, menikmati pemandangan, serta menjelajahi aktiviti-aktiviti seperti memancing dan melihat burung.

🤔 Cons
1. Jarak dari Bandar Raya
Tanjung Piai terletak agak jauh dari bandar raya, seperti Johor Bahru. Jarak yang agak jauh ini mungkin menjadi kesulitan bagi sesetengah pengunjung yang tidak mempunyai kenderaan sendiri. Perjalanan yang memakan masa boleh mengganggu sesetengah orang yang ingin mengunjungi tempat ini.

2. Kekurangan Kemudahan Makanan
Di Tanjung Piai, terdapat kekurangan kemudahan makanan yang berdekatan dengan tempat menarik ini. Pengunjung mungkin perlu membawa makanan sendiri atau mencari restoran yang berada di kawasan yang agak jauh untuk memenuhi keperluan makanan mereka.

3. Cuaca Panas dan Lembap
Tempat Menarik di Tanjung Piai terletak di kawasan pantai yang panas dan lembap. Cuaca ini mungkin tidak sesuai bagi sesetengah pengunjung yang tidak tahan dengan suhu yang tinggi atau yang tidak selesa dengan kelembapan.

4. Kesesakan Semasa Musim Puncak
Tempat Menarik di Tanjung Piai boleh menjadi sesak dengan pengunjung semasa musim puncak, terutamanya pada hujung minggu atau cuti umum. Kesesakan ini mungkin mengurangkan pengalaman santai dan ketenangan yang diharapkan oleh pengunjung.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
SemuaPercuma
[TOP] 11 Tempat Menarik di Tanjung Piai Terbaik 2023 0km Tanjung Piai

11. 0km Tanjung Piai

AlamatPTD 951 TL JTA 42, Jln Desa Piai, Tanjung Piai, 82300 Kukup, Johor, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 24 Jam
Nombor Telefon
Google Maps directionOpen

Deskripsi Tempat Menarik di Tanjung Piai

0km Tanjung Piai merupakan titik terdepan di Asia Tenggara dan ia amat popular di kalangan pengunjung.

Kalau kamu suka panorama alam semulajadi yang indah, tempat ini adalah destinasi yang wajib dikunjungi.

Pemandangan pantai yang cantik dengan air laut biru menghamparkan mata yang mempesona.

Tempat taman negara tanjung piai ni juga terkenal dengan pemandangan matahari terbenam yang romantis, dan menjadi tempat terbaik untuk menghabiskan masa dengan keluarga atau teman-teman.

Kamu boleh juga berjalan-jalan di papan kayu yang terbentang di atas air dan merasakan hembusan angin segar di pipi.

Jangan lupa juga untuk mencuba makanan laut tempatan yang sedap dan mengenyangkan perutmu.

Di sini, kamu akan merasai keindahan alam yang menenangkan dan akan meninggalkan kenangan yang manis dalam hatimu.

Ulasan Pelawat Tempat Menarik di Tanjung Piai “0km Tanjung Piai” :

😃 Pros
1. Keindahan alam semulajadi
Salah satu kebaikan utama Tempat Menarik di Tanjung Piai adalah keindahan alam semulajadi yang menakjubkan. Anda dapat menikmati pemandangan pantai yang cantik, hutan paya bakau yang eksotik, dan pemandangan matahari terbenam yang menakjubkan.

2. Peluang untuk melihat flora dan fauna unik
Tempat Menarik di Tanjung Piai merupakan habitat kepada pelbagai spesies tumbuhan dan haiwan yang unik. Anda berpeluang melihat burung-burung air, kera ekor panjang, dan reptilia seperti biawak air. Ini adalah tempat yang menarik bagi pencinta alam dan penggemar fotografi.

3. Kepentingan ekologi
Tanjung Piai merupakan kawasan penting untuk konservasi dan perlindungan alam sekitar. Ia adalah Taman Negara dan Taman Marin, yang membantu menjaga kepelbagaian biologi dan ekosistem di kawasan tersebut. Melawat Tempat Menarik di Tanjung Piai memberi anda peluang untuk menyokong usaha pemuliharaan alam sekitar.

4. Aktiviti Rekreasi
Tempat Menarik di Tanjung Piai juga menawarkan pelbagai aktiviti rekreasi. Anda boleh berjalan-jalan di jeti yang panjang, menikmati pemandangan, atau mengambil gambar yang cantik. Ia juga tempat yang popular untuk memancing, melancarkan bot, dan melihat burung. Anda pasti akan menikmati waktu yang menyeronokkan di sini.

🤔 Cons
1. Jarak dari Bandar Raya
Salah satu keburukan Tanjung Piai adalah jaraknya dari bandar raya terdekat. Ia terletak agak jauh dari bandar-bandar besar seperti Johor Bahru atau Singapura. Ini mungkin menjadikan ia sukar untuk diakses oleh sesetengah orang yang tidak mempunyai kenderaan sendiri.

2. Kurangnya Kemudahan Makanan
Di Tanjung Piai, mungkin sedikit mencabar untuk mencari kedai makanan atau restoran yang berdekatan. Jadi, penting untuk membawa makanan dan minuman sendiri ketika melawat tempat ini. Pastikan anda mempersiapkan bekal atau menjelajahi tempat makan terdekat sebelum sampai ke sini.

3. Kebersihan dan Kerosakan Alam
Sesetengah pengunjung mungkin kurang menjaga kebersihan semasa melawat Tanjung Piai. Kerosakan alam seperti sampah yang tidak dibuang dengan betul boleh menjadi masalah di kawasan ini. Oleh itu, penting untuk menjadi pengunjung yang bertanggungjawab dan menjaga kebersihan semasa melancong.

4. Kesesakan pada Hari Pekerja
Walaupun Tanjung Piai menarik banyak pengunjung, pada hari pekerja atau waktu puncak, ia mungkin menjadi sesak dengan ramai pengunjung. Tempat yang sempit dan terhad boleh menyebabkan kesesakan dan menjejaskan pengalaman melawat. Adalah penting untuk mengambil kira waktu lawatan agar dapat menikmati pengalaman dengan lebih baik.

🎟️ Harga Tiket

KategoriHarga Tiket
SemuaPercuma

Dalam mengakhiri perjalanan yang menyegarkan ini, pastinya Tanjung Piai meninggalkan kesan yang sukar dilupakan dalam jiwa kita.

Dengan panorama indahnya, persekitaran semulajadi yang terpelihara dengan baik, dan pelbagai aktiviti menarik.

Tidak hairanlah Tanjung Piai menjadi tarikan yang tidak boleh dilepaskan bagi mereka yang mencari ketenangan dan keindahan semulajadi.

Jadi, jangan lepaskan peluang untuk melawat tempat menarik di Tanjung Piai dan rasakan sendiri keajaibannya.

Terima kasih kerana menyertai perjalanan ini, jumpa lagi di destinasi menarik Malaysia yang lain!

About the author

Malaysiajao Editor Team

Leave a comment