10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023

Kepada para pencinta makanan, kalau korang tengah cari destinasi gastronomi yang mengancam di Malaysia, jangan lepaskan peluang untuk merasa nikmatnya kedai makan di alor gajah!

Terletak di jantung Alor Gajah, kedai makan ini bukan sahaja menawarkan hidangan lezat, tapi juga pengalaman yang menggamit nostalgia.

Dari nasi lemak berlauk rendang hingga mee rebus yang melelehkan lidah, setiap suapannya merentasi zaman dan budaya.


10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Restoran Amina Alor Gajah

1. Best Kedai Makan Alor Gajah Restoran Amina Alor Gajah

Alamat78000 Alor Gajah, Malacca, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 5 PM–1 AM
Nombor Telefon+60147577324
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Restoran / kedai makan di alor gajah Amina ni macam masuk kampung makan, bro.

Dekor dia simple tapi bersahaja.

Ada meja kayu bulat-bulat, macam family gathering.

Makanan dia mostly masakan Melayu klasik, cam rendang, ayam masak merah.

Mesti jangan lupa cuba nasi lemak dia, sedap giler! Suasana dia ala-ala rumah mak sendiri.

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Restoran Amina Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Makanan Sedap Gila:
Aduh, makanan kat kedai makan pagi alor gajah sini memang terbaik. Rasa masakan diorang, terutama masakan Melayu, memang mengancam lidah! Nasi lemak, rendang, sambal belacan – semua diaorang masak betul-betul kaw!

2. Suasana Santai:
Dengar cerita, restoran ni dikenal pasti dengan suasana santai dia. Ada la lagu-lagu klasik Melayu yang memang buat kita rasa tenang. Tempat makan pun kemas, rasa macam makan kat rumah sendiri.

3. Pekerja Mesra:
Pekerja kat kedai makan pagi alor gajah sini memang sporting gila. Aku nampak diorang layan pelanggan macam kawan baik je. Kalau tak tahu nak order apa, diorang tolong recommend dengan penuh sabar.

4. Harga Berpatutan:
Untuk kualiti makanan yang sedap ni, harga diorang memang berpatutan la. Tak rasa tergopoh-gapah nak bayar bil. Berbaloi dengan apa yang kita makan.

🤔 Cons
1. Kekadang Ramai Orang:
Aih, kalau datang waktu puncak, restoran ni boleh jadi sesak gila dengan orang. Kena beratur panjang, kadang-kadang sampai kena tunggu lama untuk dapat tempat duduk.

2. Perkhidmatan Lambat:
Ada masa, perkhidmatan diorang agak lembap la. Order lambat sampai, minum tak diisi, kena tunggu lama nak bayar bil. Mungkin sebab terlalu ramai orang kot.

3. Kualiti Tidak Konsisten:
Aku pernah datang beberapa kali, dan kadang-kadang makanan tu rasa lain macam dari sebelum-sebelum ni. Ada masa memang power, tapi ada masa yang biasa je.

4. Kawasan Parking Terhad:
Tempat parking kat sini tak banyak, jadi boleh jadi susah nak parking kereta terutama waktu puncak. Kena bersabar la kalau tak jumpa tempat parking senang.

10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Restoran De Mango Seafood Alor Gajah

2. Restoran De Mango Seafood Alor Gajah

AlamatKampung Alor Gajah, 78000 Alor Gajah, Malacca, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 4 PM–12 AM
Nombor Telefon+601126072871
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Ini baru kedai makan tengahari alor gajah yang power, bro! Restoran De Mango ni kalau suka makanan laut, memang kena serbu.

Ada tangkap sendiri lauk fresh dari aquarium.

Dekornya ala-ala nautical, macam pantai-pantai.

Kalau nak makan udang, ketam, sotong, semua ada.

Boleh minta masak lemak cili padi pedas gila.

Pastu view laut dia, memang terbaiklah, relaxing beb.

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Restoran De Mango Seafood Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Makanan Sedap Gila:
Makanan kat sini memang tak boleh lawan. Rasa masakan laut dia memang fresh gila. Sotong goreng tepung dia rangup, udang butter dia creamy, dan ketam masak cili dia pedas mengancam. Kau confirm akan keluar dengan perut kenyang dan mulut senyum.

2. Varieti Menu Lengkap:
Diorang punya menu macam tak habis-habis. Ada pelbagai jenis masakan laut yang boleh kau pilih ikut citarasa kau. Jadi, tak kisahlah kau suka masam, pedas, atau manis, diorang ada semua.

3. Harga Berpatutan:
Kalau bab harga, aku rasa memang berbaloi lah. Dengan portion yang kau dapat, harga yang kau bayar memang just nice. Boleh makan puas-puas tanpa perlu merana poket.

4. Atmosfera Santai:
Tempat kedai makan tengahari alor gajah ni punya suasana relax gila. Kau boleh makan sambil duduk sejuk bahang laut. Suasana kampung pun ada, so memang bestlah untuk lepak-lepak dengan kawan-kawan.

🤔 Cons
1. Lama Menunggu:
Kebanyakkan orang datang sini, jadi kadang-kadang perlu tunggu agak lama untuk dapat meja. Jadi, kalau kau tak sabar, mungkin kena pikir dua kali.

2. Kesesakan Tempat:
Kadang-kadang tempat ni boleh penuh gila, especially time cuti-cuti atau hujung minggu. Jadi, kalau kau nak datang, better lah buat reservation dulu.

3. Kualiti Perkhidmatan:
Ada masa perkhidmatan dia agak slow sikit. Waiter kadang-kadang boleh terlepas pandang, so kau kena sabar sikit lah.

4. Kawasan Parking Sempit:
Ruang parking diorang agak limited. Kadang-kadang kau kena parking jauh sikit, then berjalan ke kedai. Jadi, kalau kau datang ramai-ramai, parking boleh jadi cabaran.

10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Kedai Tomyam Alor Gajah

3. Kedai Tomyam Alor Gajah

AlamatKampung Pereling, 78000 Alor Gajah, Malacca, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 6 PM–12 AM
Nombor Telefon
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Kedai makan malam alor gajah Tomyam ni wajib bagi peminat pedas, bro.

Dah nama pun tomyam, memang kaw giler.

Tempat kedai makan malam alor gajah ni simple, meja kayu, dinding ada gambar makanan.

Tapi yang penting, tomyam dia padu! Ada variasi tomyam campur, tomyam seafood, semua dia bagi.

Kena bawak tisu banyak, mesti meleleh peluh bila makan.

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Kedai Tomyam Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Rasa yang Power:
Maklumlah, nama pun kedai tomyam kan? Aku dengar dari kawan-kawan yang pernah makan kat situ, rasa tomyam diorang memang terbaik. Pedas-pedas sedap, tapi tak sampai melampau. Kalau korang minat makanan pedas, confirm puas hati.

2. Portion Besar:
Aku suka kedai makan yang bagi portion besar, confirm kenyang balik. Dari yang aku dengar, Kedai Tomyam Alor Gajah ni generous dengan portion diorang. So, kalau lapar gila, takyah risau kena order banyak sangat.

3. Atmosfera Santai:
Katanya, kedai makan malam alor gajah ni ada atmosfera yang santai dan mesra pelanggan. Boleh lepak-lepak lama sikit tanpa rasa tertekan. Ada yang kata dekorasi dia simple tapi menarik, buat kita rasa macam makan dekat kampung je.

4. Pilihan Pelbagai Menu:
Selain tomyam, diorang ada jugak pelbagai menu lain. Aku rasa ni baik sebab kalau pergi makan ramai-ramai, semua orang boleh pilih makanan yang diorang suka. Jadi, takde la yang tak makan sebab takde pilihan.

🤔 Cons
1. Ramai Orang:
Kadang-kadang popular punya kedai makan, jadi memang selalu penuh dengan pelanggan. Kalau korang tak suka tunggu lama atau takde tempat duduk, mungkin kena fikir dua kali.

2. Harga Agak Mahal:
Aku dengar harga makanan kat Kedai Tomyam Alor Gajah ni agak mahal sikit berbanding kedai makan biasa. Jadi, kalau bajet ketat, kena pertimbangkan betul-betul sebelum pergi.

3. Parking Susah:
Kalau tempat kedai ni terletak dalam kawasan yang sibuk atau takde banyak tempat parking, boleh jadi mencabar nak cari tempat parking. Lagi-lagi kalau waktu peak, memang stress lah.

4. Konsistensi Rasa:
Ada orang kata kadang-kadang rasa makanan kat sini tak konsisten. Mungkin ada hari yang sedap, tapi ada hari yang kurang sedap. So, boleh jadi risiko tu kalau korang nak makan di sini.

10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Restoran Selera Kita MakTeh Alor Gajah

4. Restoran Selera Kita (MakTeh) Alor Gajah

AlamatNo 2308, Simpang Ampat, 78000 Alor Gajah, Melaka, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 7 AM–4 PM
Sabtu-Ahad = Closed
Nombor Telefon+60149369704
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Kalau nak makan macam-macam, sini jalan kedai makan sedap alor gajah macam Restoran Selera Kita (MakTeh).

Kedai makan pagi alor gajah / Restoran Selera Kita ni macam food court, ada banyak stall.

Ada masakan Melayu, Cina, India, semua ada.

Nak makan nasi lemak ke, roti canai ke, sushi pun ada.

Suasana dia bising-bising, macam seronok je.

Tapi mesti kena cari meja dulu, sebab selalu ramai orang.

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Restoran Selera Kita (MakTeh) Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Makanan Sedap Gila:
Bro, aku tak tipu, makanan kat MakTeh memang power gila. Dari nasi lemak sampai mee goreng, semua rasa terbaik. Nasi lemak dia lembut, sambal pedas manis mantap, dan ayam goreng crispy habis. Pastu, mee goreng mamak dia pun sedap habis. Dah rasa macam makan kat rumah sendiri.

2. Harga Berpatutan:
Bukan setakat sedap, harga kat sini pun tak menyakitkan poket. Aku rasa berbaloi la dengan saiz hidangan yang diaorang offer. Dah la makan puas hati, bayar pun tak rasa tergopoh-gopoh.

3. Atmosfera Santai:
Tempat ni memang relax gila. Ada la background lagu-lagu Malaysia lama-lama, semua pakai kasual je. Bila duduk kat sini makan, macam rehatkan jiwa sikit. Kalau nak lepak dengan kawan-kawan, memang te

4. Staf Mesra:
Staf-staf kat sini pun friendly habis. Dah la layan customer dengan senyuman, kalau tanya pasal makanan pun diorang rajin bagi suggestion yang terbaik. Bila ada service yang baik macam ni, memang rasa nak datang balik lagi.

🤔 Cons
1. Kesesakan Kadang-Kadang:
Ni memang jadi isu. Kadang-kadang kalau datang waktu peak, tempat ni boleh jadi sesak. Kena beratur lama sikit la, tapi kalau takde masaalah waktu, takde masalah.

2. Tempat Parking Terhad:
Masalah biasa bila nak cari tempat parking. Kedai ni popular, so kalau tak lucky, kena la parking jauh sikit.

3. Varieti Menu Terhad:
Walaupun sedap, tapi menu dia agak terhad la. Kalau selalu datang, boleh jadi bosan makan benda yang sama je.

4. Waktu Tunggu Kadang Lama:
Ni salah satu masalah kat sini, especially kalau kedai penuh. Mungkin sebab masak fresh kot, so kena tunggu lama sikit la.

10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Kedai Makan Seri Pagi Alor Gajah

5. Kedai Makan Seri Pagi Alor Gajah

Alamatno.2 Gerai MPAG jln Kilang, Malacca, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 7:30 AM–2 PM
Selasa = Closed
Nombor Telefon+60129725217
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Kedai makan pagi alor gajah, “Kedai Makan Seri Pagi Alor Gajah” ni macam kedai biasa je, bro.

Tapi makanan dia memang classic dan sedap.

Pagi-pagi boleh cuba nasi lemak dengan sambal dia yang pedas mantap.

Roti bakar dia pun jangan main-main, kaw dengan butter dia.

Suasana dia santai, layan je makan dengan kopi panas.

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Kedai Makan Seri Pagi Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Makanan Sedap Gila:
Aduhai, makanan kat kedai makan sedap alor gajah sini memang power giler! Nasi lemak dia lembut, rendang pedas manis dia memang meleleh dalam mulut. Satu gigitan rasa macam dalam syurga makanan!

2. Pelayan Mesra:
Dah la makanan sedap, pelayan pulak friendly gila. Mereka dengan senyum sampai telinga je, tolong explain menu dengan sabar. Rasa macam datang rumah kawan je.

3. Atmosfera Santai:
Dengar nama pun “Seri Pagi,” memang tempat ni pasal pagi-pagi memang serius chill. Boleh makan dengan tenang sambil nikmati angin sejuk. Best kalau nak lepak dengan family atau kawan-kawan.

4. Harga Berpatutan:
Benda best, harga pun best! Memang berbaloi dengan apa yang kau dapat. Tak payah nak korek kocek dalam-dalam sangat, tapi puas perut dan hati.

🤔 Cons
1. Lama Menunggu:
Ini memang classic problem. Kadang-kadang kau kena sabar sikit sebab peak hours boleh lama nak dapat makanan. Kalau lapar teruk, mungkin kena fikir dua kali.

2. Tempat Kecil:
Kadang-kadang crowded sangat, jadi rasa sempit sikit. Kalau datang ramai-ramai, nak cari tempat duduk boleh jadi cabaran.

3. Kekurangan Menu:
Walaupun sedap, tapi pilihan menu dia tak banyak sangat. So kalau kau jenis suka tukar-tukar menu, boleh jadi agak boring sikit.

4. Parking Susah:
Masalah biasa kat kedai makan yang popular. Parking kadang-kadang boleh jadi susah, kena jalan sikit jauh kalau taknak parking dalam jalan besar.

10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Kawan Tomyam Alor Gajah

6. Kawan Tomyam Alor Gajah

AlamatKampung Sungai Petai, 78000 Alor Gajah, Malacca, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 4 PM–2 AM
Nombor Telefon
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Kalau tengah craving tomyam, jangan lepaskan peluang singgah Kawan Tomyam ni, bro.

Tempat kedai makan viral alor gajah ni santai je, meja plastik dan kerusi kayu.

Tapi jangan pandang rendah, tomyam dia mantap gila.

Pilihan ayam, udang, sotong, semua ada.

Kalau suka pedas, request extra pedas, confirm meletup lidah!

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Kawan Tomyam Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Makanan Sedap Gila Babeng:
Wei, makanan kat kedai makan viral alor gajah sini memang padu! Tomyam dia pedas mantap, seafood fresh gila, dan sambal dia power habis. Memang puas perut dan terasa kembali lagi.

2. Portion Besar:
Aku rasa macam berbaloi lah dengan harga yang kitorang bayar. Portion dia memang besar, nasi pun banyak, dan takyah risau lapar lepas makan.

3. Atmosfera Santai:
Tempat dia relax je. Ada la lagu-lagu seramai, ala-ala makan kat kampung. Boleh lepak lama-lama sambil makan dengan kawan-kawan.

4. Perkhidmatan Mesra:
Staff kat sini friendly gila. Kalau taktau nak order apa, dorang tolong recommend dengan sabar. Service cepat dan takde la kena tunggu lama sangat.

🤔 Cons
1. Kesesakan Parkir:
Tempat parking agak limited, especially bila waktu lunch atau dinner. Kadang-kadang kena park jauh sikit dan jalan kaki ke kedai.

2. Kecemasan Bila Ramai Orang:
Kalau peak hours, kedai boleh jadi penuh gila. Boleh rasa sedikit kecemasan bila suasana dalam kedai bising dan crowded.

3. Harga Agak Mahal:
Nak taknak, harga makanan dia lebih kurang mahal sikit dari kedai makan biasa. Tapi kalau bandingkan dengan portion dan rasa, maybe worth it kot.

4. Pilihan Menu Terhad:
Menu dia agak terhad pada hidangan Thai. Kalau tak suka Thai food, takde banyak opsyen lain untuk dipilih.

10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Rumah Asam Pedas Alor Gajah

7. Rumah Asam Pedas Alor Gajah

Alamat19, 78000 Alor Gajah, Malacca, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 7 AM–6 PM
Jumaat = Closed
Nombor Telefon+60192310474
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Rumah Asam Pedas / kedai makan best alor gajah ni memang syurga bagi peminat makanan pedas, bro.

Dekor dia macam masuk rumah mak sendiri, klasik dan selesa.

Menu utama dia, of course, asam pedas! Ada pilihan ikan, daging, ayam, semua leh kaw.

Kalau tak kuat sangat pedas, boleh request kurang pedas.

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Rumah Asam Pedas Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Sedap Gila Asam Pedas:
Bro, makanan dia memang power punya! Asam pedas di sini sedap gila, pedas dia kena tepat, rasa asam dan pedas tu melekat dalam lidah sampai tak boleh lupa.

2. Pelbagai Pilihan Menu:
Menu kat kedai makan best alor gajah ni memang banyak giler, ada pilihan macam-macam jenis ikan, ayam, daging, dan sayur-sayuran. So, tak kisah la korang suka apa, mesti ada yang berkenan.

3. Suasana Kedai:
Tempat makan menarik di alor gajah dia pun best. Atmosfera kedai tu ala-ala kampung, rileks je makan kat situ. Plus, kawan-kawan yang handle kedai tu friendly sangat, buat kita rasa macam makan kat rumah sendiri.

4. Harga Berpatutan:
Bro, walaupun makanan dia sedap, harga dia still berpatutan. Kita boleh makan sampai puas tanpa perlu risaukan bajet. Boleh la ajak family atau kawan-kawan ramai-ramai.

🤔 Cons
1. Ramai Pengunjung:
Kadang-kadang kedai ni penuh giler dengan orang. So, kalau nak datang makan waktu puncak, kena sedia untuk beratur lama atau tunggu meja kosong.

2. Perkhidmatan Lambat:
Sebab kedai dia popular, perkhidmatan dia boleh jadi lambat sikit. Kena bersabar sikit kalau nak makan kat sini, jangan terlalu tergesa-gesa.

3. Tempat Parking Susah:
Masalah parking memang wujud la, bro. Kadang-kadang kena park jauh sikit sebab parking dekat kedai penuh. So, kena berjalan sikit la.

4. Kedai Sesak:
Sebab popular, kedai ni boleh jadi agak sesak, especially waktu makan tengah hari atau waktu peak. Kalau korang tak suka suasana bising-bising, mungkin kena cari waktu yang lebih tenang.

10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Kedai Makan Kak Ina Alor Gajah

8. Kedai Makan Kak Ina Alor Gajah

Alamat78000 Alor Gajah, Malacca, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Jumaat = 8:30 AM–12:30 PM
Nombor TelefonSabtu-Ahad = Closed
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Kedai Kak Ina ni macam kedai biasa, tapi makanan dia tak biasa, bro.

Masakan Melayu tradisional dia memang menyerlah.

Nasi kerabu, nasi dagang, semua ada.

Rasa dia autentik, macam makan kat kampung.

Suasana kedai makan tengahari alor gajah ni friendly, macam kawan lama.

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Kedai Makan Kak Ina Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Makanan Sedap Gila:
Seriously, bro, makanan kat sini memang power. Nasi lemak, mee goreng, semua sedap gila. Rasa macam makan kat rumah sendiri!

2. Pelayanan Mesra Gila:
kedai makan tengahari alor gajah Kak Ina dan pekerja dia sangat friendly. Diorang layan pelanggan macam rakan sendiri. Mesti rasa welcome datang sini.

3. Harga Berpatutan:
Nak makan puas-puas tanpa nak tercabar poket? Kedai ni punya harga memang kawan-kawan semua. Berbaloi dengan saiz hidangan.

4. Tempat Bersih dan Selesa:
Kedai ni sentiasa kemas dan bersih. Suasana dia sangat selesa, jadi lepak lama pun takde masalah.

🤔 Cons
1. Sesak Kadang-kadang:
Kadang-kadang waktu peak, kedai ni boleh jadi penuh gila. Nak cari tempat duduk pun jadi satu cabaran.

2. Keterhadan Menu:
Walaupun sedap, tapi menu dia takdelah terlalu banyak. Jadi kalau nak variasi, mungkin boleh jadi bosan sikit.

3. Masa Tunggu Lama:
Kalau kedai tengah penuh, kau kena bersabar sikit untuk makanan sampai. So, jangan datang dengan perut lapar sangat.

4. Parking Susah Kadang-kadang:
Masalah standard lah bila popular. Parking boleh jadi susah sikit, kena parking jauh sikit.

10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Restoran Bam Bam Bistro Alor Gajah

9. Restoran Bam Bam Bistro Alor Gajah

AlamatJalan Mahsuri Utama, Taman Mahsuri, 78000 Alor Gajah, Melaka, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Ahad = 5:30–11:30 PM
Kamis = Closed
Nombor Telefon+601111499551
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Kalau nak makan ala western, meh try tempat makan menarik di alor gajah macam Restoran Bam Bam Bistro ni, bro.

Suasana dia modern, ada konsep bistro.

Menu kat kedai makan best alor gajah ni pelbagai, dari steak sampai pasta.

Boleh juga cuba burger dia yang juicy gila.

Pilihan minuman dia pun banyak, refreshing habis.

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Restoran Bam Bam Bistro Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Makanan Sedap Gila:
Wei, korang kalau datang sini memang kena cuba makanan diorang. Nasi goreng, mee goreng, semua ada rasa yang meletup. Tak kira la Western ke Asian, semua sedap!

2. Atmosfera Santai:
Lepas penat berjalan-jalan, masuk sini memang lega. Ada satu sudut ala-ala kawasan al-fresco, jadi kalau suka makan dalam cuaca sejuk, tempat ni best gila.

3. Khidmat Pelanggan Terbaik:
Staff di tempat makan menarik di alor gajah sini memang friendly habis. Kalau tak tahu nak pilih makanan apa, diorang akan bagi cadangan yang power. Tanya je, confirm diorang sudi tolong.

4. Harga Berpatutan:
Berbanding restoran lain, harga kat kedai makan viral alor gajah ni okay la. Tapi dengan portion makanan yang dihidangkan, aku rasa berbaloi.

🤔 Cons
1. Tempat Sesak:
Ada masa peak, tempat ni boleh jadi agak sesak. Nak cari meja kosong boleh jadi challenge sikit, especially kalau datang beramai-ramai.

2. Perlahan Sikit:
Okay, kalau korang ni jenis tak tergesa-gesa, takpe la. Tapi kadang-kadang service agak perlahan sikit. Jadi kalau korang time-sensitive, kena plan betul-betul.

3. Parking Susah Sikit:
Parking area dia tak besar sangat, so kalau datang time ramai orang, boleh la jadi susah sikit nak cari tempat parking.

4. Kurang Pilihan Vegetarian:
Untuk yang vegetarian, menu dia agak terhad sikit la. So kalau nak tuju ke sini, pastikan ada option lain untuk makanan vegetarian.

10 Best Kedai Makan Alor Gajah (Honest Review) 2023 Hai Yang Restaurant Alor Gajah

10. Hai Yang Restaurant Alor Gajah

Alamat2919, Jalan Datuk Naning, 78000 Alor Gajah, Melaka, Malaysia
Waktu OperasiIsnin-Sabtu = 7 AM–4 PM
Ahad = Closed
Nombor Telefon+6065561370
Google Maps directionOpen

Deskripsi Kedai Makan Alor Gajah

Restoran Hai Yang ni memang best kalau nak makan Chinese cuisine, bro.

Suasana kat kedai makan tengahari alor gajah sini macam classic Chinese restaurant.

Seafood dia fresh, kena try butter prawns dia, memang terbaik.

Jangan lupa order dim sum dia juga, sedap untuk sarapan atau brunch.

Ulasan Pelawat Kedai Makan Alor Gajah “Hai Yang Restaurant Alor Gajah” :

😃 Pros
1. Makanan Sedap Gila:
First and foremost, makanan di sini memang sedap gila babeng! Dari ayam goreng rangup sampai lauk-pauk kampung, semuanya menyelerakan. Rasa dia memang kaw, tak tipu.

2. Suasana Santai:
Tempat ni punya suasana relax gila. Bila masuk, terus rasa macam masuk kampung sendiri. Meja dan kerusi pun ala-ala rustic, buat kita rasa macam makan dekat rumah je.

3. Portion Besar:
So, ni penting. Setiap hidangan dia punya portion besar. Jadi, kalau kau datang lapar, pasti kau akan balik dengan perut yang kenyang berjalan.

4. Staf Mesra:
Staf-staf sini mesra gila. Dorang akan layan kau macam family sendiri. Kalau ada soalan pasal menu atau apa pun, dorang sudi sangat membantu.

🤔 Cons
1. Ramai Orang:
Salah satu kekurangan dia, tempat ni selalu penuh dengan orang. Kadang-kadang kau kena bersabar nak tunggu meja kosong, especially kalau datang waktu puncak.

2. Lambat Servis:
Sebab dia selalu penuh, kadang-kadang servis agak lambat. Kalau kau tak sabar sangat, boleh jadi agak menyampah.

3. Kawasan Parking Kecil:
Parking dekat kedai ni memang limited habis. Kalau kau datang waktu peak hour, memang susah nak cari tempat parking.

4. Harga Agak Mahal:
Ini memang depends la pada perspective masing-masing. Tapi kalau nak compare dengan kedai makan biasa, harga di sini agak mahal sikit. Tapi kau bayar untuk kualiti la jugak.


Jom sambangi Kedai Makan Alor Gajah dan biarkan perut dan jiwa kita melayari sungai kenangan.

Suasana mesra warung ini turut menghidupkan nostalgia makanan kampung.

Sebuah peluang untuk menjamu selera sambil merasai sentuhan warisan.

Pastinya, kunjungan ke kedai makan ini akan mengukir senyuman dan kenangan manis yang tak terlupakan.

Makanan memang merekatkan hubungan dan di Kedai Makan Alor Gajah, hubungan kita dengan rasa dan tradisi semakin diperkukuh.

About the author

Malaysiajao Editor Team

Leave a Comment